Tuesday 2 November 2010

Πρόταση για δημιουργία καταδυτικού πάρκου

Χανιώτικα Νέα

ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΑ

Πρόταση για δημιουργία καταδυτικού πάρκου

Γεωργακάκης Γιώργος | 04-10-2010
Την πρόταση για τη δημιουργία του πρώτου καταδυτικού πάρκου στην Ελλάδα, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καλαθά, επαναφέρει ο Σύλλογος 'Φίλοι του Βυθού', με αφορμή το 2ο παγκρήτιο καταδυτικό φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο τριήμερο στον Καλαθά.
Η επίσημη παρουσίαση της πρότασης έγινε προχθές το βράδυ στην παραλία του Καλαθά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες πολίτες, φίλοι του βυθού και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» Χάρης Καραβαράκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», τόνισε ότι «το 2ο παγκρήτιο καταδυτικό φεστιβάλ πραγματοποιείται φέτος στον Καλαθά, σε μια περιοχή με θαυμάσιο βυθό. Τα υποθαλάσσια σπήλαια της περιοχής είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε. Χρόνια τώρα έχουμε κάνει μία πρόταση για την αξιοποίησή τους. Θέλουμε να γίνει εδώ το πρώτο καταδυτικό πάρκο στα Χανιά, το πρώτο στην Κρήτη, το πρώτο στην Ελλάδα. Ο Σύλλογος έχει καταθέσει την πρότασή του από το 2005, αλλά δυστυχώς βρήκε πόρτες κλειστές. Δεν αξιολογήθηκε σωστά η πρότασή μας αυτή και γι' αυτό την επαναφέρουμε σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Καραβαράκης.
Παράλληλα, ανέφερε πως «ευελπιστούμε ότι ο νέος δήμαρχος που θα εκλεγεί θα δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον για να προχωρήσει αυτή η πρόταση, για την υλοποίηση της οποίας δεν χρειάζονται πόροι, δεν χρειάζονται κεφάλαια. Τη μελέτη, τη χαρτογράφηση, την εξερεύνηση των σπηλαίων την έχουν κάνει οι 'Φίλοι του Βυθού'. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία μερική απαγόρευση της αλιείας στην περιοχή, για να ξαναδημιουργηθεί ζωή, που δεν υπάρχει τώρα. Δεν υπάρχει καθόλου θαλάσσια ζωή στην περιοχή. Θέλουμε, λοιπόν, να ξαναζωντανέψουμε τη θάλασσα του τόπου μας και θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό και χρήσιμο για τα Χανιά, χωρίς κεφάλαια, χωρίς πόρους».
Την πρόταση για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου παρουσίασε στους παρεβρισκόμενους ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» Βασίλης Σαμολαδάς.
Ο κ. Σαμολαδάς αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα από τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου ανοιχτά του Καλαθά, επισημαίνοντας ότι ανάλογες περιπτώσεις σε Ισπανία, Γαλλία και αλλού είχαν ως αποτέλεσμα τόσο την οικονομική ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών όσο και την αναγέννηση της θαλάσσιας ζωής, καθώς στις περιοχές που καθορίζονται ως καταδυτικά πάρκα απαγορεύεται το ψάρεμα.
Ο ίδιος τόνισε ότι η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καλαθά προσφέρεται για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου καθώς είναι κοντά στα Χανιά, έχει εύκολη πρόσβαση, το τοπίο είναι γραφικό και, κυρίως, υπάρχουν εξαιρετικά υποθαλάσσια σπήλαια, ενώ, ταυτόχρονα το κόστος της επένδυσης είναι πολύ μικρό καθώς το μόνο που απαιτείται είναι η περιφρούρηση απαγόρευσης του ψαρέματος.
Ο κ. Σαμολαδάς υπογράμμισε, ακόμη, ότι η δημιουργία καταδυτικού πάρκου αποτελεί και τη λύση στο πρόβλημα της εξαφάνισης της θαλάσσιας ζωής από την περιοχή. Όπως τόνισε, σήμερα οι άνθρωποι ψαρεύουν με μεγαλύτερο ρυθμό από τη φυσική αναπλήρωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θαλάσσια ζωή. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το έτος 1900 η θάλασσα είχε εξαπλάσιο αριθμό ψαριών απ’ ό,τι το 2009, αναφέρθηκε στην ανθρώπινη απληστία που οδηγεί σε όλο και πιο εντατικές μορφές αλιείας, καθώς και σε καταστροφικές πρακτικές αλιείας, όπως το παράκτιο ψάρεμα από τράτες, σε χρήση δυναμίτη, καθώς και σε ψάρεμα τις περιόδους αναπαραγωγής των ψαριών.
Λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα είναι η «δημιουργία» περιοχών προστασίας, όπως τα θαλάσσια πάρκα και τα καταδυτικά πάρκα, τόνισε ο κ. Σαμολαδάς.

No comments:

Post a Comment